23.02.2016

Anna Raudkatsi vahakuju ja näituse avamine

(0)

12768292_1045406275497984_3185387359063890404_oraudkatsTäna oli Tartu kultuurielus tähtis päev: pidulikult avati Tartu Laulupeomuuseumis Anna Raudkatsi vahakuju, mis Tartusse jõudis, ja näitus Anna Raudkatsi elust ja loomingust. Samuti sai osta raamatut Anna Raudkatsi tegevusest (Richard Tõnnus “Anna Raudkats oma ajas”) – see oli minu jaoks eriti rõõmustav sündmus!

Kuna minu viimase aja tegevus on seotud Anna Raudkatsi elu ja tegevusega, siis olin ka sellest raamatust väga huvitatud. Jah, muidugi, raamatukogust saab enam-vähem kõike, aga mulle meeldib, kui raamatud on minu omad ja ma ei pea neid tähtajaliselt tagastama. Eriti need raamatud, millega mul on vaja pikemaajaliselt tööd teha. Käesoleva lavatusega seoses on.

Olen väga tänulik igasuguse materjali eest, mis puudutab Anna Raudkatsi – praegu meeldib mulle tuhnida raamatutes ja vaadata videosid – see kõik aitab kaasa tema enda ja tema ajastu mõistmisele.

Ma ise ei ole kunagi olnud seotud  rahvatantsuga ega võimlemisega, kuid Anna reisikirju ja kirjeldusi lugedes hakkasin tajuma mingit seletamatut sidet meie vahel. Mulle väga meeldib, kuidas ta kirjeldab neid külasid, kus ta käis vanu rahvatantse kogumas, kuidas ta kirjeldas neid inimesi, kellega kohtus – see kõik on nii ilmekas ja emotsionaalne, et tema reisikirju lugedes tulevad silme ette pildid tema reisidest ja inimestega kohtumistest.  Mulle meeldib, et ta kirjutas pikki kirju – see meenutab mulle mind ennast, kes ma olen kirjutanud pikki-pikki kirju mitu tükki päevas… 🙂

Täna lugesin ette kirju Anna Raudkatsi kirjavahetusest Oskar Kallasega ja tema reisikirju aastast 1913. Imetore, et tal oli nii ilus käekiri! 🙂

Väga soovitan külastada Tartu Laulupeomuuseumis näitus Anna Raudkatsist – see annab väga hea ülevaate tema elust ja tegevusest. Võib-olla praegustel noortel rahvatantsijatel puudub teadmine Anna Raudkatsist, aga usun, et hea oleks teada temast rohkem kui ainult nimi.

Minu enda jaoks on otsimise ja info läbitöötamise aeg olnud põnev ja huvitav. Minu enda silmaring on laienenud, teadmised avardunud, ma olen sukeldunud maailma, mis on olnud mulle endale väga võõras, aga huvitav on  sellegipoolest  või just tänu sellele – mõelda vaid, kui palju inimesi on seotud rahvatantsuga ja järelikult peab neil olema mingigi seos Anna Raudkatsiga.  🙂

9.märtsil kell 19 on Elva HKK-s Sinilind LendTeatri etendus “Hopp, Johanna!” ESIETENDUS

12.märtsil kell 18 on Saaremaal Lümandas LendTeatri etendus “Hopp, Johanna!”

17. märtsil kell 18 on Tartu Laulupeomuuseumis LendTeatri etendus “Hopp, Johanna!”